Extra informatie
- Wanneer je nog meer wilt weten -
Voorstellen aan
Rob Williams is de grondlegger van PSYCH-K®. Hij heeft in 1988 het eerste PSYCH-K® proces ontvangen. Hij noemt PSYCH-K® een spiritueel proces met fysieke en psychologische voordelen. In dit boek the missing piece/peace in your life verteld hij over PSYCH-K®.
Bruce Lipton is celbioloog en de auteur van het boek: De biologie van de overtuiging.
In dit boek laat hij zien hoe belangrijk het is om ondersteunende gedachten over jezelf, de ander en de wereld te hebben. Dit heeft invloed tot op DNA-niveau. Om deze reden gebruikt Bruce Lipton zelf de methode PSYCH-K® voor zijn eigen veranderingsproces.
Bruce Lipton - "It takes 15 minutes"
Wat is Hele-brein-staat
Het doel van PSYCH-K® Balansen is om een hele-brein-staat te bereiken. In een hele-brein-staat heb je toegang tot zowel de linker- als de rechterhersenhelft. Wat betekent dat je je reactie op een prikkel beter zelf kan kiezen, omdat je de denkende delen van je hersenen weer kan gebruiken, zoals de prefrontale cortex. Als er een blokkade is dan wordt er een automatische reactie vanuit het onderbewuste gegenereerd, vaak gebaseerd op vechten, vluchten of bevriezen. Dit zijn de delen, zoals de amygdala, die reageren vanuit bijvoorbeeld angst.
Balans tussen linker- en de rechterhersenhelft
Balans tussen de linker- en de rechterhersenhelft creëert de hele-brein-staat. Met het doen van een PSYCH-K® Balans zorg je ervoor dat zowel de linker- als de rechterhersenhelft wordt geactiveerd. Een patroon die je ook ziet bij geoefende yogi's. Dit zorgt ervoor dat er niet reactief wordt gereageerd vanuit oude patronen, maar dat nieuwe oplossingen mogelijk worden. Er wordt een hele-brein-staat gecreëerd.
Hersen-dominantie theorie
In PSYCH-K® maken we gebruik van de hersendominantie theorie. De resultaten van hersendominantie onderzoek wijzen erop dat elke hersenhelft gespecialiseerd is in de aansturing van verschillende functies, de verwerking van verschillende soorten informatie en soorten problemen. Het corpus collosum (de bundel van zenuwen die de hersenhelften scheidt) fungeert als een brug of als een blokkade voor de verwerking van informatie.
We worden geboren met het vermogen om beide hersenhelften in gelijke mate te gebruiken. Door onder invloed van onze opvoeding, de school en onze eigen ervaringen hebben we de neiging om 1 hersenhelft meer te waarderen dan de andere.
Verschillen tussen
Linker- en Rechterhersenhelft
LINKERHERSENHELFT
-
Rationeel
-
Logisch redenerend
-
Analyserend
- Individu
- Oriëntatie op het ik
-
Verleden, heden, toekomst
- Denken in taal
-
Exact
RECHTERHERSENHELFT
- Emotioneel
- Intuïtief en associërend
- Het geheel overziend
- Relatiegericht
- Oriëntatie op het wij
- Altijd in het nu
- Denken in beelden
- Creatief
Podcast
Richard de Leth & drs. Paula van der Werff
- praten over PSYCH-K® -